Europees Keurmerk Hollandse Nieuwe

Gegarandeerde Traditionele Specialiteit

Hollandse Nieuwe haring met staart op bord in stukken gesneden met  keurmerk gegarandeerde traditionele specialiteit

Wist je dat niet elke haring zomaar de naam ‘Hollandse Nieuwe’ krijgt? Daarvoor moet de haring aan een aantal eisen voldoen. Hieronder lees je wat dat is.


Sinds 2016 draagt de Hollandse Nieuwe het keurmerk: Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Een product krijgt deze erkenning wanneer het, minstens dertig jaar, een traditioneel karakter heeft vanwege de samenstelling of bereidingswijze. Enkele voorbeelden van andere producten zijn: Serranoham, Mozzarella en Nederlandse Boerenkaas.

 

De Hollandse Nieuwe wordt gevangen in de periode van eind mei tot juli. De haring voor de Hollandse Nieuwe mag pas gevangen worden als hij minimaal een vetpercentage van 16 procent bevat. Daarom is dit jaar de start van het haringseizoen ook uitgesteld tot 23 juni: de haring was nog te mager.

 

Daarnaast ondergaat de Hollandse Nieuwe een specifiek bereidingsmethode. Allereerst wordt hij gekaakt. Hierbij worden de kieuwen met een deel van de ingewanden verwijderd. Vervolgens wordt hij gepekeld en daarna gaat hij de vriezer in. Het is deze procedure van verwerking die de haring een traditionele specialiteit maakt. Het draait allemaal om het rijpingsproces van de haring, voor hij de vriezer ingaat. Bij het kaken, laten ze namelijk één orgaan zitten: de alvleesklier. Deze zorgt normaal gesproken voor de vertering van de haring. Nu geeft dit orgaan enzymen af die ervoor zorgen dat de haring gaat rijpen. De pekel remt deze rijping af. Wanneer de haring wordt ingevroren, stopt dit vrijwel volledig. Bij het ontdooien van de haring, voor de verdere verwerking, komt het rijpingsproces weer op gang. Hoe warmer de haring, hoe rijper hij wordt. Deze rijping is van invloed op de smaak van de Hollandse Nieuwe. Dus voor de visgroothandels is het taak goed op te letten dat de haring goed genoeg is doorgerijpt. Maar niet te veel, want dat beïnvloedt de smaak negatief. Is een haring te lang doorgerijpt, dan wordt hij erg zout en papperig van structuur.

 

Waarom is de Hollandse Nieuwe Hollands?

De Hollandse Nieuwe wordt hoofdzakelijk gevangen en verwerkt in de Scandinavische landen. Waarom heet het dan de ‘Hollandse’ Nieuwe? Dit komt doordat de manier van kaken, pekelen en de gecontroleerde rijping van de haring een typische Hollandse manier van verwerken is.

 

Van half juni tot eind 30 september draagt dit visje de naam ‘Hollandse Nieuwe’. Na september verliest de haring deze naam en gaat hij verder onder de naam: maatjesharing. Dit draagt hij de rest van het jaar.


Wilt u ook de enige echte Hollandse Nieuwe? Neem contact op, dan we helpen u graag verder.

Neem contact met ons op

Op de hoogte blijven?

Wordt lid van onze nieuwsbrief.

Certificaten Seven Seas International. IFS, MSC, ASC en Global GAP
20 februari 2025
Bij Seven Seas International staan kwaliteit, duurzaamheid en voedselveiligheid altijd voorop. Daarom zijn we er trots op dat we ook dit jaar weer in het bezit zijn van onze belangrijke certificeringen: IFS, MSC, ASC en Global GAP. Deze certificeringen bevestigen dat we voldoen aan de hoogste standaarden in de visindustrie en dat we blijven investeren in verantwoorde en veilige producten.
13 februari 2025
Bij Seven Seas International geloven we in de kracht van jong talent. Een stage is niet alleen een leerzame ervaring voor studenten, maar ook een kans voor ons om frisse ideeën en nieuwe inzichten binnen te halen. De afgelopen maanden hebben we Tyrone met veel plezier begeleid tijdens zijn marketingstage. Zijn inzet, enthousiasme en analytisch vermogen hebben een waardevolle bijdrage geleverd aan ons team.
6 februari 2025
De voedingsmiddelenindustrie is voortdurend in beweging, en ook in de vissector volgen de trends elkaar in rap tempo op. Duurzaamheid, beleving en veranderende smaakvoorkeuren spelen een steeds grotere rol in de keuzes van consumenten en bedrijven.
23 januari 2025
Bij Seven Seas International draait alles om kwaliteit en smaak. Daarom kiezen wij met zorg de beste grondstoffen voor onze producten. Voor onze lekkerbek is heekfilet dé perfecte keuze. Deze vis biedt niet alleen de juiste structuur en smaak, maar voldoet ook aan de hoge kwaliteitseisen die wij stellen. Maar waarom juist heek? We nemen je mee in het verhaal achter deze vis.
Seven Seas International Vooruitblik 2025
9 januari 2025
Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen en mogelijkheden. Bij Seven Seas International kijken we vol enthousiasme uit naar 2025, een jaar waarin we onze ambities willen waarmaken en samen met onze partners verder willen bouwen aan succes. We nemen je graag mee in onze plannen voor het komende jaar.
Terugblik Seven Seas International 2024
19 december 2024
Bij Seven Seas International blijven we vooruitkijken en vernieuwen. In 2024 hebben we ons assortiment uitgebreid met diverse innovatieve producten, waarmee we inspelen op de wensen van onze klanten en de veranderende markt.
Meer Posts
Share by: