Deze maand zetten wij natuurlijk de Hollandse Nieuwe in het zonnetje! Iets later dan gepland, maar vanaf 23 juni is hij overal in ons land weer te koop.
De haring is wijdverspreid over de noordelijke Atlantische Oceaan te vinden. Elk jaar trekt de haring volgens een bepaald patroon de Noordzee rond. Sinds de afsluiting van de Zuiderzee is er geen noemenswaardige commerciële haringvisserij meer geweest in Nederland. De verwerking van de haring gebeurt eveneens niet meer in Nederland. Dit vindt plaats in Schotland, Denemarken en Noorwegen. Simpelweg omdat ons land de hoge volumes niet aankan.
De eerste groothandel in Denemarken
Toen de verwerking van de Hollandse Nieuwe in Nederland stopte, ging Hillebrand Koelewijn, de zoon van de grondlegger van ons bedrijf op zoek naar een alternatief. Hij besloot op weg te gaan naar Denenmarken. Hier heeft hij destijds een samenwerking opgezet met een lokaal productiebedrijf. Zo zette hij, als eerste Nederlandse visgroothandelaar, de eerste stappen naar de verwerking van de Hollandse Nieuwe in dit land.
Met de jaren verliep de verkoop van de haring goed. Om aan de extra capaciteit te voldoen, werd er uitgeweken naar Schotland en later ook Noorwegen. Zo zijn wij de enige groothandel die haring verwerken in alle drie de landen. Zo kunnen we ook aan de diverse wensen van de klant voldoen, want de een heeft liever een Noorse haring. De ander heeft de Schotse haring als voorkeur.
De enige groothandel in Schotland
In Schotland zijn wij zelfs als enige visgroothandel actief. De gehele vangstquota van de Hollandse Nieuwe is exclusief voor ons bedrijf. Dat is iets waar wij trots op zijn. Maar dat is niet het enige voordeel. Het positieve aan vissen vanuit de Schotse kust, is dat we dichter bij de visgronden liggen. Dit betekent minder stookolie, wat de kosten relatief laag houdt en tegelijkertijd beter is voor het milieu.
Productieproces Hollandse Nieuwe
Wanneer de haring is aangevoerd, wordt deze vanaf het schip de fabriek ingezogen, door middel van buizen. Vervolgens wordt hij gesorteerd op maat en hierna gekaakt of gekopt. Bij het kaken worden de kieuwen, inclusief een deel van de ingewanden, verwijderd. Bij het koppen wordt de kop van de vis eveneens verwijderd. Daarna gaat de haring in een pekelbad. Afsluitend wordt de haring verpakt naar wens van de klant: in een multivak (grote plastic zak) of in de bekende emmertjes (de vaatjesharing).
Wanneer de haring is verpakt, gaat hij direct de vriezer in van -23 graden. Dit stopt het rijpingsproces van de haring. Daarom is het ontdooien van de haring zo ontzettend belangrijk. Hier geven wij dan ook extra aandacht aan. Voor we de haring fileren, plaatsen we ze eerst een dag in de koelcel. Op deze manier laten we de haring tijdens het dooiproces op de juiste wijze rijpen.
Verwachting dit jaar
De verwachting is dat er dit jaar zo’n honderdvijftig vrachtwagens vol haring onze kant op komen. In totaal zal dat ruim 2.3 miljoen kilo aan haring zijn. Afgelopen jaar hadden we een tekort aan haring, zo goed ging de verkoop. Zal dit jaar ook weer recordjaar worden? Wij gaan er in ieder geval wel voor!
Wilt u ook de beste Hollandse Nieuwe? Bij ons worden ze dagelijks vers gefileerd en naar de wens van de klant verwerkt en verpakt. Neem contact op met ons verkoopkantoor, dan helpen we u graag verder.
Meer informatie? Laat een bericht achter via onderstaand formulier.
Alle rechten voorbehouden | SevenSeas