De hele gerookte makreel is en blijft toch een klassieke hardloper bij onze eigen rokerij. Wij geven jullie graag een kijkje in het productieproces van de makreel.
De makrelen worden eerst twaalf uur ontdooid in tubes en daarna worden ze door de kaak machine gehaald. De machine haalt de ingewanden eruit en later op de machine worden de makrelen geïnjecteerd met pekel water doormiddel van injectoren. Vervolgens worden de makrelen aan ijzeren spijlen geregen en gaan ze voor ongeveer vier uur de koelcel in. Dit proces noemen we ook wel ‘in de hang’.
In de vroege ochtend start de rookmaster de rookkasten op het programma. Het programma bestaat uit drogen, gaar stomen op 65 graden en tot slot wordt er rook overgeblazen. Dit proces duurt totaal ongeveer 5,5 uur. Eenmaal klaar met roken wordt de makreel in de koeltunnel (+- 2,9 °C) geplaatst. Als laatste stap wordt de makreel nog een keer gecontroleerd op kwaliteit en vervolgens ingepakt. Smullen maar!
Alle rechten voorbehouden | SevenSeas