Schol (Pleuronectes platessa) is een platvis die vooral op de bodem van de zee leeft, niet ver uit de kust vandaan. Onze schol wordt in het wild gevangen in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan (centrale Noordzee), door Osprey Fish.
Osprey Fish is, net als The Koelewijn Group, een familiebedrijf met een hart voor vis(serij). De sleepnetten die zij gebruiken voor de vangst zijn gericht op weinig beroering van de bodem, sparing van het bodemleven en een minimale bijvangst. Deze vis is dus duurzaam gevangen, volgens de regels van het MSC keurmerk.
De schol is een Nederlands visje. Echter wordt de meeste schol die wordt gevangen in Nederland, geëxporteerd naar het buitenland. Terwijl de schol juist een heerlijke vis is om (zelf thuis) te bereiden en eten.
Leuk weetje: wanneer de schol nog erg jong is, zwemt hij rechtop. Na een week of zes verplaatst zijn ene oog naar de andere kant en transformeert hij tot de platvis die wij kennen.
De schol is een tijdje overbevist geweest. Dankzij regels vanuit de EU en de internationale non-profitorganisatie MSC is dit gelukkig niet meer het geval en kunnen we nog steeds genieten van een heerlijk, vers gevangen, gebakken scholletje van eigen bodem.
Wij bieden schol in de volgende varianten aan:
- Schol heel
- Schol panklaar (kop en staart eraf)
- Filet met vel
- Filet zonder vel
- Gerookte scholfilet
Interesse? Laat een bericht achter in het contactformulier en wij nemen contact met u op. Of bel met ons verkoopkantoor.
Recept gebakken schol
De schol is een duurzaam visje van Nederlandse bodem, heerlijk zacht van smaak en ook nog eens mager. Het lekkerste is om de vis puur te bakken, met vel en graat. Het vlees van de schol is zacht en valt gemakkelijk uit elkaar. De graat houdt dit bij elkaar en daarnaast versterkt het ook nog eens die lekkere smaak. Daarom hier een recept van (panklare) gebakken schol.

Op de hoogte blijven?
Wordt lid van onze nieuwsbrief.
